Dior ''Cruise 2021'' Koleksiyonu

 DIOR CRUISE 2021 COLLECTION


 
  Kreatif direktör Maria Grazia Chiuri'nin tek kelimeyle muazzam bir defile ile geri döndüğü her ne kadar tüm dünya tarafından görülmüş olsa da, bunu işlemekten büyük keyif alacağım için koleksiyon ışığında derleyip toparladığım tüm ayrıntıları sizinle paylaşmak için sabırsızlanıyorum.

  İtalya, Puglia' da gerçekleşmiş olan ve Kreatif Direktör Maria Grazia Chiuri tarafından adeta bölgenin kültürüne karşı bir saygı hikayesinin yazılıp çizildiği, Dior Cruise 2021 defilesinin uzun zamandır tüm herkes tarafından yoğun bir heyecan ile beklenip, moda dünyasına ses getireceği biliniyordu. Website ve sosyal medya üzerinde canlı olarak yayınlanan defileyi izleme fırsatım oldu, benim için gerçekten de mükemmel bir deneyim ve ilham kaynağı oldu. 

   Puglia' nın küçük kasabası olan Lecce'deki Piazza del Duomo'da tasarlanan ve sunulan defile, pandemi nedeniyle seyircisiz ve yoğun güvenlik önlemleri alınarak gerçekleştirildi. Dijital platformlarda canlı olarak yayınlanan defile, dünyanın dört bir tarafından yoğun ilgiyle takip edildi.


  Dior önceki senelerde Marakeş'te bir ateşin etrafına, Kalifornia' da çölleri andıran bir kanyonda ve İngiltere'nin Bleinheim Sarayı'nda Cruise defileleri gerçekleştirmişti. Şimdi ise doğduğu yere, Roma'ya yakın bir nokta tercih eden Churi Lecce'nin geleneklerini ve kültürünü büyük bir ihtişamla gösterdi.

  Tasarımlarda veya arkaplanda 'statement' sözler işleyen Chiuri'nin Cruise gösteriminde birçok söz kullanarak aydınlatma fikri de oldukça görkemliydi. Renkli ışıklar ile daha çekici hale getirilen podyumda, ''Onun İsmini İlk Defa Gördüğün Zamanı Hatırla'' ve ''Başkalarını Kaldırarak Yükseliriz'' gibi sözler dikkatimi çekti. Defile kapsamında tasarımların yanı sıra, La Notte Della Taranta dansçıları ve geleneksel Salento müziklerini çalan bir orkestraya da şahitlik etmiş olduk. Koreografi yerel törenleri oldukça modernize ederek bunu bizlere aktardı.

 Maria Grazia Chiuri defile sonrası verdiği röportajda koleksiyon hakkında bazı bilgiler vermişti. Onları da burada işlemek istiyorum.
 
Koleksiyona ilham veren özel bir referans var mıydı?

“İtalyan antropolog Ernesto De Martino’nın 1950’li yıllarda Güney İtalya’yı gezerken yazdığı ’Sud e Magia’ (Büyü: Güneyin Teorisi) adlı kitap. Kitabı okuduğunuzda bölgenin o zamanlarda ne kadar yoksul olduğunu öğreniyorsunuz. De Martino bölge halkının geleceğe inanmasını sağlayan bir tür kutlamayı gözlemliyor. Buna göre yerli halk, tarantula ısırıklarına karşı uygulanan antik bir tedavi yöntemi olarak pizzica tarantata adı verilen halk dansını, kutlama öğeleri içeren büyü ritüelleriyle icra ediyor. 

Çaresizlik içerisindeyken hayatınızda sihirli bir dokunuşa ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu beni oldukça etkilemişti. Koleksiyon üstüne çalışmaya başladığımda bize ne olacağı hakkında en ufak bir fikrim yoktu. Fakat şimdi biliyorum ki bu sihir fikri, en negatif anlarda bile sunduğu güçlü enerjiyle bize yardımcı olabilir. Koleksiyon çalışmaları kapsamında Puglialı bir tekstil atölyesi ve tarım merkezi olan Le Constantine Foundation’a geldiğimde, onların mottolarının ‘Amondo e cantando’ (sevmek ve şarkı söylemek) olduğunu öğrendim. Defile için istediğim ruh hali buydu aslında; son derece pozitif bir yaklaşım. İnsanların müzikle ve hareketle hayattan keyif alacağı bir gösteri.”


  

Kıyafetler aracılığıyla Puglia’nın zanaatkarlık ruhunu hissedebilecek miyiz?

Kasım ayındaki Puglia ziyaretimde bölgedeki tüm zanaatkarların, yöreye katkıda bulunmak için ne kadar çalıştığını gördüm. Gezide, tekstil tasarımında çalışan yerli kadınları destekleyen Le Constantine Foundation’la tanıştım. Kadınlar dokuma tezgahlarında bölgenin farklı geleneksel tekniklerini kullanarak inanılmaz parçalar üretiyorlardı. Bence böylesine değerli bir işçiliği kutlamanın önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü yalnızca İtalya’da değil, tüm dünyada böyle bir yaratıcığa sahip pek çok kadın daha çok ev işleriyle uğraşıyor ve çoğu zaman varlıklarından bile haberdar olmuyoruz.

Tombola adı verilen başka bir geleneği sürdüren küçük bir grup kadın ise, üstatları Marilena Sparasci gözetiminde, yapması ciddi zaman alan bu işleme tekniğiyle bir geleneği daha devam ettirdiler: İlk olarak 1949 yılında tasarlanan çiçek işlemeli “Miss Dior” elbisenin bu koleksiyondaki versiyonuna hayat vermek için, kumaşın üzerine güller işlediler. Güller öylesine hassas ki; her biri birer sanat eseri niteliğinde.”

Performansı özel kılan detaylar neler?

Bu sezon, besteci Paolo Buonvino Puglia bölgesinin müziklerini bize özel olarak yeniden yorumladı. Bölgenin müzik ve dans geleneğini sürdüren “Notte della Taranta” adlı kurumla iş birliği yaparak yeni besteler de yazdı. Müzikleri Roma Sinfonietta Orkestrası icra etti. Buonvino aynı zamanda benden, Dior’la daha önce de çalışan koreograf ve dansçı Sharon Eyal’ı, kurumdaki yerel dansçılarla bir gösteri hazırlaması için çağırmamı istedi.

Bu defileyi hazırlarken karşılaştığınız en büyük zorluk neydi?

“Koleksiyonu hazırlamaya başladığımızda İtalya’nın korkunç bir pandemi krizine gireceğini bilmiyorduk. Karantinanın başlamasıyla Kasım ayında seçtiğim tüm bu üreticilerle irtibatta kalmak zorlaştı. Her birini tek tek aradım ve Whatsapp ya da bilgisayar üzerinden çalışabileceğimizi; birlikte hala bir şeyler yapabileceğimizi söyledim. Böyle bir işi evden yapmak oldukça zordu. Fikir basit bir defile yapmanın çok ötesindeydi; ancak aynı zamanda tüm bu yerel topluluklarla birlikte verebileceğimiz kocaman bir parti gibiydi. O dönemde defileyi gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğimizi bile bilemiyorduk. Ama başardık.”


Canlı yayın başladığında neler hissediyordunuz?

Seyircimiz olmadığı için tabii ki çok üzgünüm; çünkü bütün fikri bu özel anı misafirlerimizle paylaşmak üzerine kuruyorduk. Aynı zamanda, devam edip projeye dahil olan herkesi ve onların işlerini onurlandırmak çok önemliydi. Şimdi biliyoruz ki, bu yaratıcılığa farklı bir şekilde sahip olmak için geleceğe inandığımızı göstererek çalışmamız gerekiyor.


Maria Grazia Chiuri' nin defile hakkındaki röportajına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Güzel vakitler dilerim...

https://www.youtube.com/watch?v=n6ukyWO2tFU


IG: @ilayogz

      @ilayartwork

      @giochimagazine

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KOLEKSİYON NASIL HAZIRLANIR? TASARIM SÜRECİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

BENİ TANIYIN...